brengt je verder

4 stappen om je mindset te beïnvloeden

 1. Leer je fixed mindset te herkennen/Wees je bewust van je mindset

  Iedereen heeft dat weleens als je voor een uitdaging staat: Kan ik het wel? Wat als het niet lukt? En als het dan niet lukt: Zie je wel, het was een risico, je denkt dat je de grenzen van je kunnen hebt bereikt, misschien ben je teleurgesteld in jezelf, of boos. Of misschien wordt je boos op een ander.

 2. Bedenk dat je een keuze hebt

  Hoe je kijkt naar een uitdaging of tegenslag en hoe je omgaat met kritiek is jouw keuze. In de gedachte van een fixed mindset denk je; daar ligt mijn talent niet of ik kan het niet. Als je denkt met een growth mindset kun je denken dat je manieren/strategieën moet vinden om het wel te kunnen, er harder voor werken. 

 3. Vervang je fixed mindset gedachte met een growth mindset gedachte

  Komen er fixed mindset gedachten bij je op als je voor een uitdaging staat, bedenk dan de growth mindset gedachte bijvoorbeeld:
  Weet je zeker dat je dit kunt? Misschien heb je er geen talent voor.  <-> Ik weet niet zeker of ik het al kan, maar ik kan het leren als ik er tijd en energie aan besteed.
  En als het dan niet lukt, ben ik dan een verliezer? <-> De meeste mensen zijn niet meteen succesvol. Het gaat erom dat je volhoudt en doorzet.
  Als ik het niet probeer, dan ga ik ook niet af. <-> Als ik het niet doe, win ik er zeker niets bij. Hoe kom ik daarmee verder?
  Dit zou makkelijk zijn als ik er talent voor had. <-> Aan de top komen is ook niet makkelijk voor een topsporter. Ze werken er keihard voor.
  Dit is niet mijn schuld maar die van iemand anders.<-> Als ik er verantwoordelijkheid voor neem, heb ik er invloed op en kan ik er van leren. En kan ik het.

 4. Handelen en keuzes maken vanuit een growth mindset

  Door steeds vaker bewust te zijn van je keuzes en met welke mindset je ze maakt, gaat het steeds meer vanzelf: het handelen vanuit een growth mindset. Je staat meer open voor leren en oefenen, je stelt hogere doelen, je weet dat het jouw keuze is om zo te handelen. Je zult uitdagingen steeds vaker omarmen. Je wordt je bewust wat je kunt leren van de keren dat je niet slaagde. Leren en beter worden staat meer centraal dan presteren. Van die houding profiteer je je hele leven.
  Waar jij succesvol in wilt zijn, maakt niet uit. Als je je growth mindset ontwikkelt speelt dat bij alles een rol. 
  In jouw rol als onderwijsgevende: je kunt je leerlingen leren om een growth mindset te hebben. Maar het is geen trucje dat je ze aan kunt leren. Het moet een overtuiging worden. En of dat lukt hangt in grote mate samen met of het ook jouw overtuiging is.
  Door les te geven over mindset  vanuit jouw growth mindset, kun je de growth mindset van je leerlingen beïnvloeden en daarmee hun motivatie, veerkracht  én groei stimuleren.  

 

Individueel een training volgen?

“We worden niet allemaal Einstein als we hard werken, we worden wel allemaal beter als we hard werken.”

Het grootste effect dat door Hattie is gemeten is het effect van jezelf vooraf inschatten (een inschatting maken van je cijfer voor het maken van de toets). Het is dus van enorm belang dat we leerlingen de gelegenheid geven hun prestaties te voorspellen en om hen te leren zichzelf uit te dagen en doorzettingsvermogen en zelfcontrole te hebben. Hoe je brein werkt en dat je van fouten maken leert. Maar hoe is het met onze eigen mindsets…want als wij denken dat dubbeltjes nooit kwartjes zullen worden, hoe beïnvloeden we dan bewust en onbewust de verwachtingen van leerlingen?

Bekijk een van de trainingen van Growth Mindsets in ons open aanbod.

 

Growth Mindsets is een project van :

  Logo Bazalt Groep liggend links RGB 2.0