brengt je verder

Robert Marzano over mindsets

In zijn boek Klaar voor de 21e eeuw beschrijft dr. Robert Marzano welke eigenschappen voor leerlingen essentieel zijn in onze huidige maatschappij. Dat zijn er 5: 3 cognitieve eigenschappen en 2 conatieve eigenschappen. Een van de conatieve eigenschappen is Jezelf kennen en beheersen.

'Te moeilijk' is een zienswijze

Robert Marzano en Jana Marzano (2010) lichtten toe dat bewustzijn en controle over je kijk op een situatie je meer invloed geeft. Iemand die bijvoorbeeld denkt dat een taak te moeilijk is, zal zich kunnen realiseren dat ‘te moeilijk’ een zienswijze is die kan worden veranderd. Vervolgens kan de situatie nog eens opnieuw en wellicht wat positiever worden bekeken.

Ontwikkeling zelfredzaamheid

De sleutel naar begrip en beheersing van jezelf is de ontwikkeling van zelfredzaamheid. In de kern betekent zelfredzaamheid dat iemand controle heeft over zijn of haar leven.

Zelfredzaamheid speelt een belangrijke rol bij prestaties (lees de onderzoeksbronnen). 

Leerlingen helpen met het ontwikkelen van zelfredzaamheid zorgt er voor dat ze optimaal gebruik maken van hun denkvermogen.
Marzano behandelt in zijn boek 4 manieren om de zelfredzaamheid te bevorderen. Een van die 4 is versterking van de mindset.

 

 

 

Growth Mindsets is een project van :

  Logo Bazalt Groep liggend links RGB 2.0